TZITZIKI-BLOGSPOT
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ║ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ║ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΩΧΑΜΗΣ


Ο ΔΙΑΒΟΗΤΟΣ «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ» ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 73 ΕΤΩΝ, ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 


ΤΕΤΑΡΤΗ 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 │ 08:50
     
Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου 2024 ο Βαγγέλης Ρωχάμης (Βασιλικό Εύβοιας, 1951 - Χαλκίδα, 6 Φεβρουαρίου 2024), ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο  Χαλκίδας.

     Ο άνθρωπος που είχε συνδέσει το όνομά του με το χώρο της εγκληματικότητας και της παρανομίας τις δεκαετίες του ❜80 και του ❜90 αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια αρκετά προβλήματα υγείας.
     Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βαγγέλης Ρωχάμης είχε πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΡΩΧΑΜΗΣ
     Γεννήθηκε το 1951. Ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας, σε ηλίκια 16 ετών ξεκίνησε να εργάζεται με σκοπό την συντήρηση της. Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο το 1971 και επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του, απέδρασε από το στρατόπεδο. Κατηγορήθηκε επίσης για κλοπή μοτοποδηλάτου και ήλθε σε προστριβή με ανωτέρους του στο στρατό οπότε και έλαβε προσωρινή αναβολή ως Ι-5.
     Για την κλοπή καταδικάστηκε σε τρεισήμισι μήνες στις Φυλακές Κορυδαλλού. Το 1976 φυλακίστηκε για την κλοπή που πραγματοποίησε στο ταχυδρομείο του χωριού του. Προς το τέλος της δεκαετίας του ❜70 πήρε άτυπο διαζύγιο από τη σύζυγό του και για λίγους μήνες μετέβη στην Κύπρο. Το 1980 συνελήφθη για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό. Το Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές αναπτύσσοντας πολιτικό, δ
ιεκδικητικό ρόλο. Για τη δράση του στη στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή. 

     Καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες. Είχε πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού. Στις αποδράσεις του τον βοήθησαν φίλοι, ενώ στην απόκρυψη του βοήθησαν γυναίκες. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του ❜80, οπότε η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.
     Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το περιβάλλον του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν, ο Βαγγέλης Ρωχάμης, πέθανε από ανακοπή την ώρα που έκανε αιμοκάθαρση.
     Ο Βαγγέλης Ρωχάμης, νοσηλευόταν, σύμφωνα με το egnomi (www.egnomi.gr/home) στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Χαλκίδας.
     Ο Ρωχάμης αποφυλακίστηκε με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000 και έκτοτε ζούσε στο Λευκαντί της Εύβοιας.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΩΧΑΜΗΣ : ΤΟ «ΠΕΡΑΣΜΑ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ, Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΘΑΥΜΑΣΤΡΙΩΝ
Σωφρονιστικοί αφηγούνται μνήμες από τον «διάσημο» ποινικό
     Τι και αν είχαν προειδοποιήσει από άλλες φυλακές της χώρας να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα οι σωφρονιστικοί της Αλικαρνασσού υπό τον κίνδυνο μίας ακόμα απόδρασης του Έλληνα «πεταλούδα». Με την πόρτα ανοιχτή, ο Βαγγέλης Ρωχάμης έκανε αυτό που ήξερε να κάνει καλά : απέδρασε. Ήταν η αδρεναλίνη, αλλά και η φήμη του που μεγάλωνε με κάθε νέα απόδραση.
     Με αφορμή την είδηση θανάτου του πιο «διάσημου», ίσως, ποινικού κρατούμενου των ελληνικών φυλακών, μιλήσαμε με σωφρονιστικούς της εποχής που έζησαν τον Βαγγέλη Ρωχάμη κατά την περίοδο κράτησης του στην Αλικαρνασσό.
     Φυσικά και θυμούνται τις συνθήκες υπό τις οποίες απέδρασε ο Ρωχάμης, τον Μάιο του 1992, μαζί με τον φίλο και συγκρατούμενο του. Μπήκαν σε ένα ταξί και «άντε γεια». Πήραν τον αέρα τους μέχρι που συνελήφθησαν και πάλι λίγες ημέρες αργότερα. Έβαφε τα γραφεία της φυλακής. Κατά την στιγμή της απόδρασης ένα φορτηγό ξεφόρτωνε δοκάρια ακριβώς μπροστά στην είσοδο και η πόρτα δεν έκλεινε, όπως αφηγούνται. Μία απόδραση που θα μπορούσε να είχε γίνει άνετα και προγενέστερα, αφού ο Ρωχάμης έβγαινε και εκτός φυλακής για να βάψει εξωτερικά τους τοίχους. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αφενός δεν ήθελε να τιμωρηθεί υπάλληλος που συμπαθούσε, αφετέρου γιατί σχεδίαζε να αποδράσει με τον συγκάτοικο του και αυτός δεν επιτρεπόταν να βγει έξω».
     Το χρονικό διάστημα της κράτησης του στην Αλικαρνασσό ο Ρωχάμης απέφευγε, όπως περιγράφουν, να βγαίνει μόνος στο προαύλιο της φυλακής. Τον συνόδευαν πάντα άλλοι κρατούμενοι της εμπιστοσύνης του. «Τον είχαμε ρωτήσει γιατί ήθελε πάντα να συνοδεύεται. Φοβόταν ότι κάποιος σαλταρισμένος που μπορεί να ήθελε να αποκτήσει διασημότητα, ίσως επιχειρούσε να χτυπήσει τη …φίρμα της φυλακής».
     Στο γυναικείο φύλο ο Ρωχάμης έκανε θραύση την εποχή εκείνη. Αναρίθμητες οι θαυμάστριες. Κάποιες ήταν τρελές και παλαβές μαζί του. Έστελναν γράμματα στα οποία εξομολογούνταν τον έρωτα τους αλλά και δέματα με δώρα. «Τότε επιτρεπόταν να καλούν κρατούμενους στο τηλέφωνο της φυλακής. Μας υποχρέωναν από το Υπουργείο να είμαστε μπροστά στα τηλεφωνήματα και να παρακολουθούμε τις συνομιλίες. Εκεί να δείτε έρωτα…Ήταν γοητευτικός άνδρας. Είχε παρουσιαστικό, ήταν στιλάτος και είχε λέγειν».
ΠΗΓΕΣ :
www.in.gr - www.cnn.gr - www.cretalive.gr 

Β   Ι   Ν   Τ   Ε   Ο

Αντρέας Λεοντίου - Ερμού 4, Θεσσαλονίκη 546 25
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2023
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε